r
r
r

 

AGNES DEN HARTOGH
Beeldend kunstenaar Agnes den Hartogh heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de veelzijdigheid van de experimentele druktechnieken en monotypie. Opgeleid als illustrator/grafisch vormgever en eerstegraads docent tekenen/kunstgeschiedenis werkte zij geruime tijd in het grafisch middelbaar – en hoger beroeps-onderwijs. Naast haar autonome beeldende kunstpraktijk werkt zij in opdracht voor diverse commerciële bedrijven, stichtingen en overheden. Zij realiseerde producten voor o.a. Rabobank Foundation, Tommy Hilfiger, KLM, Ministerie van Financiën. Ook ontwikkelt zij cultuureducatieprojecten waarin de diverse aspecten van beeldende kunst gekoppeld worden aan andere disciplines.

EXPERIMENTELE DRUKTECHNIEKEN
De mogelijkheden van monotype en het experiment maakte zij zich al eigen tijdens haar studie aan de Academie Beeldende Kunsten Kampen (CABK) Met name de laatste jaren breidde zij het experimenteel drukken uit tot een heel eigen en authentieke beeldtaal en paste zij de technieken toe in diverse projecten in binnen- en buitenland. Met zowel psychiatrische patiënten in Albanië, weeshuiskinderen in Mexico, als verstandelijk gehandicapte kinderen in Polen gebruikte ze de methodiek om grensverleggende projecten te realiseren. In Nederland gebruikt zij de technieken in kunstprojecten in het basis- en voortgezet onderwijs, als ook in het bedrijfsleven, waar het als een goed instrument werkt in teambuildingsessies en veranderingsprocessen.

In 2011 startte Agnes la Tipografia Sperimentale in Casamaggiore (Italië, grens Toscane/Umbrie nabij Lago Trasimeno), het atelier voor experimentele druktechnieken.

http://www.agnesdenhartogh.nl

“Het is heel bijzonder om te ervaren hoe een ieder altijd zijn of haar weg kan vinden in deze technieken: het is als een speeltuin zonder spelregels. Ik heb de meest introverte psychiatrische patiënten of bedrijfsmanagers –met nul affiniteit met creativiteit- zien openbreken. Het verrassingseffect geeft telkens nieuwe ideeën. Niet alleen bij mij…”

http://www.agnesdenhartogh.nl

http://www.agnesdenhartogh.nl

 

 

 

Tipografia Sperimentale
Agnes den Hartogh
Via Frattavecchia - Casamaggiore 11
06061 Castiglione del Lago (PG)

'Agnes' workshop was very interesting. My normal work is small scale in pen and ink and very often quite detailed - so using these printing techniques I was well out of my comfort zone - but Agnes was always helpful and enthusiastic. I would thoroughly recommend it especially if you're looking to try out something totally new or different to what you've done before.!'
Rowland Jones (more>>)

" Wat zo leuk is aan al die experimentele druktechnieken: alles gaat terug naar het basisprincipe van de dingen die ik als kind ooit wel eens heb gedaan: met de platte kant van een potlood een stuiver 'overtrekken', met een aardappel en een gevaarlijk scherp mesje een stempel maken... Met de middelen, materialen en mogelijkheden die Agnes me heeft aangereikt, ben ik op een heel andere manier en heel veelzijdig weer aan de slag gegaan en voort gaan borduren op die principes uit mijn kindertijd. Het is onvoorstelbaar wat er met zoveel verschillende materialen allemaal mogelijk is!"
(cursist, 54 jaar)